Lite om kolhydrater

Kolhydrater är kroppens främsta bränslekälla och finns framförallt i bröd, pasta, potatis, ris, frukt och grönsaker.
Även socker ingår i begreppet kolhydrater.

Kolhydraterna ger oss energi och ork. Hjärnan behöver dem för att fungera och kroppen för att bygga upp cellerna. De är också viktiga för ämnesomsättningen.

Äter du för lite kolhydrater känner du dig trött och orkeslös.

Kolhydraterna ger oss energi och ork. Hjärnan behöver dem för att fungera och kroppen för att bygga upp cellerna. De är också viktiga för ämnesomsättningen.

Äter du för lite kolhydrater känner du dig trött och orkeslös.

Kolhydraterna ger oss energi och ork. Hjärnan behöver dem för att fungera och kroppen för att bygga upp cellerna. De är också viktiga för ämnesomsättningen.

Äter du för lite kolhydrater känner du dig trött och orkeslös.


Snabba och långsamma kolhydrater

Långsamma kolhydrater håller blodsockret på en jämn nivå och det minskar godissug och hungerattacker och finns i bönor och baljväxter, pasta, ris, potatis, rotfrukter och grönsaker samt grovt bröd.

Ris, pasta och potatis... ja, jag förstår att många reagerar. Vanliga feltolkningar av gi är att man inte får äta dessa, FEL !
Ris, pasta och potatis har medel högt eller om man ska säga medellågt gi och är helt okej Men man bör tänka på helheten, hur mycket pasta man tar. Hur ser det ut på en hel dag, en vecka osv...

En potion mat bör inehålla 50% frukt eller grönsaker,  25% långsamma kolhydrater och 25 % proteiner. Det är en bra GI talrik.

Vad är skillnaden på snabba och långsamma kolhydrater ?

Långsamma kolhydrater är de kolhydrater som bryts ner sakta i kroppen och snabba är de som bryts ner snabbt.

Snabba kolhydrater är lite sämre. De påverkar blodsockernivån negativt, så att det stiger hastigt och sedan stupar brant.

Ett lågt blodsocker gör dig trött, hängig och inte sällan godissugen. Snabba kolhydrater finns i allt som innehåller mycket socker, till exempel godis, läsk, saft, kakor, bullar, kex och vitt bröd.

Snabba kolhydrater är lite sämre. De påverkar blodsockernivån negativt, så att det stiger hastigt och sedan stupar brant.
Den snabba stigningen av blodsocker gör att vi producerar insulin för att sänka blodsocker och insulinet gör att vi kan lagra in fett i cellerna (Det är därför överviktiga kan gå ner i vikt med gi för med långsamma kolhydrater blir effekten den att blodsockret hålls lågt och vi behöver inte producera insulin på samma vis).

Ett lågt blodsocker gör dig trött, hängig och inte sällan godissugen. Snabba kolhydrater finns i allt som innehåller mycket socker, till exempel godis, läsk, saft, kakor, bullar, kex och vitt bröd.

Långsamma kolhydrater håller blodsockernivån låg och jämn vilket gör att man inte känner sötsug och inte får hungerattacker.
Du blir även piggare då du slipper processen i kroppen med blodsockersvängningar.

Lite trassligt skrivet kanske, men värt att ta in.

Jag har själv ätit gi kost länge och tycker att det får mig att må helt underbart bra !




Kommentarer
Postat av: Daniel

Tack för en viktig å hälsosam lextion!!!

2009-09-25 @ 11:20:47
URL: http://danielfagerholm.webblogg.se/
Postat av: Susanne

Jätte kul att spela wii har du provat? Ha en super fredag. Kram Susanne

2009-09-25 @ 18:11:15
URL: http://vejers.blogg.se/
Postat av: Anna

Tack för all info, har länge undrat över det här med långsamma och snabba kolhydrater.

Nu vet jag ;-)



Ha en skön söndag

2009-09-27 @ 09:28:44
URL: http://ionlywish.blogg.se/
Postat av: Malin B

Jag tror stenhårt på detta jag också! =)

2009-09-28 @ 07:58:45
URL: http://malinbayard.blogg.se/
Postat av: Susanne

Godmorgon!!! Usch nu har kylan kommit inte alls kul hade hoppas på att värmen kunde hållt isig ett tag till. Ha en bra dag. Kram Susanne

2009-10-03 @ 07:48:44
URL: http://vejers.blogg.se/
Postat av: Gabriella

Håller med... GI funkar för mig!

2009-11-02 @ 22:01:46
URL: http://ibag.blogg.se/
Postat av: Gabriella

Hallå!??!

2009-11-26 @ 11:53:51
URL: http://ibag.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0