Lite om kolhydrater

Kolhydrater är kroppens främsta bränslekälla och finns framförallt i bröd, pasta, potatis, ris, frukt och grönsaker.
Även socker ingår i begreppet kolhydrater.

Kolhydraterna ger oss energi och ork. Hjärnan behöver dem för att fungera och kroppen för att bygga upp cellerna. De är också viktiga för ämnesomsättningen.

Äter du för lite kolhydrater känner du dig trött och orkeslös.

Kolhydraterna ger oss energi och ork. Hjärnan behöver dem för att fungera och kroppen för att bygga upp cellerna. De är också viktiga för ämnesomsättningen.

Äter du för lite kolhydrater känner du dig trött och orkeslös.

Kolhydraterna ger oss energi och ork. Hjärnan behöver dem för att fungera och kroppen för att bygga upp cellerna. De är också viktiga för ämnesomsättningen.

Äter du för lite kolhydrater känner du dig trött och orkeslös.


Snabba och långsamma kolhydrater

Långsamma kolhydrater håller blodsockret på en jämn nivå och det minskar godissug och hungerattacker och finns i bönor och baljväxter, pasta, ris, potatis, rotfrukter och grönsaker samt grovt bröd.

Ris, pasta och potatis... ja, jag förstår att många reagerar. Vanliga feltolkningar av gi är att man inte får äta dessa, FEL !
Ris, pasta och potatis har medel högt eller om man ska säga medellågt gi och är helt okej Men man bör tänka på helheten, hur mycket pasta man tar. Hur ser det ut på en hel dag, en vecka osv...

En potion mat bör inehålla 50% frukt eller grönsaker,  25% långsamma kolhydrater och 25 % proteiner. Det är en bra GI talrik.

Vad är skillnaden på snabba och långsamma kolhydrater ?

Långsamma kolhydrater är de kolhydrater som bryts ner sakta i kroppen och snabba är de som bryts ner snabbt.

Snabba kolhydrater är lite sämre. De påverkar blodsockernivån negativt, så att det stiger hastigt och sedan stupar brant.

Ett lågt blodsocker gör dig trött, hängig och inte sällan godissugen. Snabba kolhydrater finns i allt som innehåller mycket socker, till exempel godis, läsk, saft, kakor, bullar, kex och vitt bröd.

Snabba kolhydrater är lite sämre. De påverkar blodsockernivån negativt, så att det stiger hastigt och sedan stupar brant.
Den snabba stigningen av blodsocker gör att vi producerar insulin för att sänka blodsocker och insulinet gör att vi kan lagra in fett i cellerna (Det är därför överviktiga kan gå ner i vikt med gi för med långsamma kolhydrater blir effekten den att blodsockret hålls lågt och vi behöver inte producera insulin på samma vis).

Ett lågt blodsocker gör dig trött, hängig och inte sällan godissugen. Snabba kolhydrater finns i allt som innehåller mycket socker, till exempel godis, läsk, saft, kakor, bullar, kex och vitt bröd.

Långsamma kolhydrater håller blodsockernivån låg och jämn vilket gör att man inte känner sötsug och inte får hungerattacker.
Du blir även piggare då du slipper processen i kroppen med blodsockersvängningar.

Lite trassligt skrivet kanske, men värt att ta in.

Jag har själv ätit gi kost länge och tycker att det får mig att må helt underbart bra !




Bra tips av Cecilia och Eva !

Tack för era superbra tips. Jag vill ha mer tips från er alla både för min egen del och för att dela med mig till andra så blir vi mer medvetna.

Mer medvetna kunder = mindra fusk i maten !

Här är några av de kommentarerna jag fått som jag tycker är läsvärda:


Ja jag vet, smart av dom. Jag köpte Knorrs "Organic" fri från tillsatser bla bla, men vad fanns i om inte Jästextrakt.. Jag vet en "Reneé Voltaire Lant buljon" Helt fri från allt skit. Finns bra sortimen på Kvantum Nacktsa, bla jättegod Soja, Tamari. Kolla på http://www.reneevoltaire.se/ Massa att läsa och det går även att beställa./ Cecilia

Ja Glutamat är skit! Men jag Googlade på "mjölkpulver kaffeautomat" som vi pratade om och där komma skit upp också. Kolla själv, blir så mucket att skriva. Men tex Den består mestadels av glukossirap, en billig sockerlösning som framställs från majs, vete eller potatis.
Mjölken i själva verket är ett gräddersättningsmedel, en så kallad whitener, som inte har ett dugg med mjölk att göra.
Ja Glutamat är skit! Men jag Googlade på "mjölkpulver kaffeautomat" som vi pratade om och där komma skit upp också. Kolla själv, blir så mucket att skriva. Men tex Den består mestadels av glukossirap, en billig sockerlösning som framställs från majs, vete eller potatis.
Mjölken i själva verket är ett gräddersättningsmedel, en så kallad whitener, som inte har ett dugg med mjölk att göra./ Cecilia

Ja det där med glutamat är ett j-kla skit. Ursäkta, men så tycker jag :-) Läste en superbra bok i somras som tog upp det; "Den hemlige kocken". Kan verkligen rekommendera den. Man får sig en tankeställare och blir mer medveten om vad man stoppar i sig. Jag tror att René Voltaire tagit fram en lite sundare buljong. Vissa Konsum och ICA-butiker har hennes produkter/ Eva http://evasblandning.blogg.se/

Tack igen för era tips och ideer !


Tar tillbaka tidigare lovord till Coop...

I ett tidigare inlägg berättade jag att jag läst om att COOP hade tagit fram buljong utan glutamat.
Jag iväg till Konsum och letade rätt på Coops egna buljong... men icke ! Ja, varken glutamat eller E 621 fanns i innehållsförteckningen. Däremot fanns gästextrakt som jag läst mig till ska innehålla mycket glutamat.

Med andra ord... COOP döljer glutamatet bakaom andra namn, om nu det stämmer det jag har kommit fram till i min lilla forskning.

Det blev alltså ingen buljong för mig, inte hela världen iof men jag checkar vidare på Hälsokost nån dag.

Take care !

Mera glutamat...

Forskar vidare i ämnet glutamat och upptäcker att livsmedelsindustrin gömmer det fruktade ämnet under andra namn i innehållsföreteckningarna bla MSG och näringsjäst.

Buljongen är ju som känt en produkt med högt inehåll av glutamat men nu har tydligen COOP kommit med ekologiska buljonger fria från glutamat ( jag drar iväg till Konsum och kollar om jag får tag i detta ).
Campells flytande flytande buljonger skall också vara fria från ämnet.

Tips från Elisabeth  http://stenvreten.blogg.se/ är att glutamatfri buljong finns att köpa på hälsokost.

Fler tips och mer kunskap önskas ! Så välkomna med er kunskap !!!

Kanske någon som vill skriva ett inlägg här i ämnet ?




E621...

Vad är egentligen detta omtalade och avskydda ämne ?
Efterssom jag är nyfiken och vill veta vad jag stoppar i mig så rotar jag efter information i djungeln på google.

Glutaminsyra är en av de 20 aminosyror som bygger upp proteiner. Salter av detta, glutamater, tillsätts ofta i mat då det har en ”smakförstärkande” effekt. Ofta då i form av natriumglutamat, E621. Inte sällan hamnar den i mat som annars inte skulle ha smakat något vidare, kanske på grund av dåliga råvaror. / http://www.kostdoktorn.se/fet-av-glutamat-e621

Glutamat är den femte grundsmaken umami. Syntetiskt framställd glutamat finns i väldigt många varor. Glutamat är basen i buljongtärningar och finns nästan alltid i pulversoppor, pulversåser, färdiggrillad kyckling, färdigkryddat kött och korv, det finns även ofta i kryddblandningar, snacks, färdigmat och halvfabrikat.

Livsmedelsindustrin använder glutamat i allt möjligt eftersom de vill få smakrika produkter så billigt som möjligt. Glutamatkonsumtionen har fördubblats vart tionde år sedan 1945.

Glutamat kan ge personlighetsförändringar, aggressivitet och problem med minne, koncentration och inlärning. Det är vanligt att få migrän och annan huvudvärk av glutamat och det kan påverka slemhinnor så att man blir täppt i näsan av ämnet.
Konsumtion av stora mängder glutamat, salt och socker gör att smaklökarna förstörs, detta leder till att frukter och grönsaker känns tråkiga och smaklösa. Med avtrubbade smaklökar förleds man lätt att ersätta vanligt kött, fisk och ägg utan smakförstärkare med korv eller fiskpinnar med tillsatser av salt, glutamat, nitriter och dåliga fetter. Kroppen går dock att vänja om. Allt som behövs är att skära ner på glutamat, salt och socker en tid, tills tungan återfår sin förmåga att uppfatta smak naturligt.
Använd gärna andra kryddor, tills smaken börjar komma tillbaka.

Kinamat har ofta ett väldigt högt innehåll glutamat. Besvären som många har rapporterat kallas "Chinese restaurant syndrome" enligt Livsmedelsverket. De skriver vidare: "Känsliga personer kan drabbas av reaktioner som huvudvärk, svettning, halsbränna, tryck över bröstet och illamående vid intag av höga halter."
I Holland är glutamat förbjudet och i Thailand är det förbjudet i skolor.

Glutamat kan också störa aptiten, vilket gör att det kan bli svårt att sluta äta. / http://johannaskost.blogspot.com/2006/11/glutamat.html

Hur hittar jag glutamat i innehållsföreteckningen ?

Leta på innehållsförteckningen efter tillsatserna E620 – E625 men främst E621 (natriumglutamat), Ibland kan det istället stå ”smakförstärkare” (se listan nedan).

Det ökande köpmotståndet gör att livsmedelsindustrin försöker dölja glutamat under andra tillsatsnamn. Ett sådant är alla sorters hydrolyserat protein som du därför bör undvika.

Vad du alltid bör undvika är tillsatserna:

• E620 Glutaminsyra
• E621 Natriumglutamat (kallas även smakförstärkare)
• E622 Kaliumglutamat
• E623 Kalciumdiglutamat
• E624 Monoammoniumglutamat
• E625 Magnesiumdiglutamat

• Hydrolyserat protein, i alla former (hydrolyserat sojaprotein, hydrolyserat växtprotein osv.)

Utöver dessa finns det ett antal andra tillsatser som ofta innehåller dold glutamat. Några av dessa är: kalciumkaseinat, natriumkaseinat, gelatin, autolyserad jäst, jästextrakt, sjögräsextrakt, karragenan och maltodextrin. / http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/tillsatser/msgveta.htm 

Olika listor över ingredienser och produkter finns här
för den som vill vara riktigt säker på att inte få i sig någon dold glutamat:
www.truthinlabeling.org/hiddensources.html
www.truthinlabeling.org/Enumbers.html
www.msgtruth.org/avoid.htm
www.findarticles.com/p/articles/mi_m0876/is_2001_Wntr/ai_75705628



Detta förstärker min övertygelse att den så kallade skräpmaten inte är bra för oss. Jag fortsätter att tillaga min egen man i så stor utsträckning som möjligt. Och jag fortsätter att kolla innehållsförteckningar :)


Roar mig med photoshop



Hm... just som jag sitter här så tycker jag att det börjar lukta bränt.
Tror ta mig sjutton att det kommer från fläkten i burken :O !

Dags att damma av den kanske...

Detoxar på mitt eget vis...

Nattveckor på jobbet är lika med detoxveckor för mig. Då lägger jag extra fokus på bra mat och träning och sist men absolut inte minst - göra roliga och bra saker. Dessa två veckor ägnar jag helt åt mig själv, lyxigt att kunna göra det, ja men så är livet för mig nu :))

Kör i gång veckan med att testa det ny passet på Helex - Indoor walking. Få se om det kan vara nåt.

... och sen blir det gooood fisk till lunch i dag !
Återkommer om det sedan med foto :)

Höst...

Hösten är här och det blir mörkare kvällar.
Då känns det som det är dags för mig att dra igång med bloggandet och tränandet igen.
Datorn kan ägnas mer tid med gott samvete och jag har en massa bilder att photoshoppa med :-)) Kuuul !

Träningen har faktiskt gått halvhyfsat i sommar, jag har inte helt ballat ur och lagt ner som jag brukar göra under semestern. Det har väl iof mest blivit konditionsträning men ändå...

Så nu blir det till att jobba för min motivation och det gör jag genom att söka kunskap och ideer i media och sen skriva om det här och därmed förhoppningsvis även motivera er :))

Så då drar vi igång då !
Själv startar jag upp med, förutom den dagliga motionen, simning en gång i veckan och ett nytt pass på Helex 2 ggr/ vecka.

Sikte: Beach 2010 ( hehe... :-)) )

Just nu gick det tyvärr inte att lägga in bild men det får bli ett inlägg utan bild denna gång.


Fler bilder från Bulgarien...

Här kommer fler bilder från Bulgarien.
Även i år var Bulgarien till belåtenhet !!!






 Åååå... jag längtar tillbaks !

RSS 2.0